Karmienie piersią – jakie właściwości odżywcze znajdują się w mleku matki?

Karmienie piersią jest jedną z najbardziej oczywistych i naturalnych metod żywienia swojego nowo narodzonego dziecka. Nic tak bowiem nie dodaje mu energii i zdrowia, jak właśnie naturalne mleko od swojej rodzicielki. Wraz z rośnięciem dziecka również naturalny pokarm zmienia swoje właściwości, staje się bardziej treściwy. Wszystko dlatego, że jest to bardzo intensywny czas wzrostu malucha i czas wielu zmian, które już nigdy więcej tak szybko nie będą zachodzić. Dlatego tak ważne jest by miał on dostarczony najlepszy pokarm, czyli wprost od swojej matki. Żaden substytut nie może go w pełni zastąpić.

 

Jakie składniki znajdują się w mleku?

 

Bazą całego pokarmu jest woda. W zależności od okresu laktacji jej ilość ulega zmianie. Kolejny istotny element to białka w postaci kazeiny, alfalaktoglobuliny, czy białka serwatkowego. Taka forma biała w postaci naturalnej zostanie najlepiej przyswojona przez dziecko. W mleku matki znajdują się także tłuszcze. Ich ilość także ulega modyfikacji.

Kobiecy organizm podczas produkcji mleka uwzględnia w nim również odpowiednią ilość węglowodanów. Mowa tutaj o laktozie, oligosacharydach, które ułatwiają pracę jelit i poprawiają ich funkcjonowanie.

Następny istoty składnik, dzięki któremu mleko matki jest tak dobrym pożywieniem dla dziecka są enzymy. Zgodnie z najnowszymi badaniami w pokarmie naturalnym znajduje się ich na tą chwilę około osiemdziesięciu. Należy wyróżnić tutaj chociażby amylazę, czyli białko odpowiadające za trawienie, ale także laktoperoksydaze, która stanowi istotny element procesu, podczas którego dochodzi do utleniania antyoksydantów.

Należy także wspomnieć o witaminach. Jeżeli tylko kobieta prawidłowo się odżywia, stosuje produkty naturalne, niewysoko przetworzone, nie sięga, przynajmniej w nadmiarze0 po śmieciowe jedzenie, wtedy w jej mleku znajdują się wszystkie niezbędne witaminy, które powinno otrzymać dziecko wraz z pokarmem. Jedyna suplementację powinno prowadzić się witaminami K oraz D3.

W pokarmie znajdują się ponadto składniki mineralne, a także mikroelementy, jak chociażby żelazo, magnez, ale także potas i mangan. Trzeba także powiedzieć o miedzi, jodzie, i cynku, nie pomijając przy tym chromu. Zdecydowanie lepiej zostaną one przyswojone przez organizm dziecka, a sama przyswajalność sięga nawet 70 procent w porównaniu do pokarmu modyfikowanego i sztucznego, z którego dziecko przyswoi zaledwie około 10 procent składników mineralnych. Ostatnim składnikiem mleka matki są immunoglobuliny, które budują barierę ochronną dziecka przez infekcjami, a także komórki macierzyste, których nigdy nie znajdzie się w pokarmie sztucznym.